بلاگ

بازیافت پلی پروپیلن (PP): مراحل و مزایا

اشتراک گذاری : Array
شهریور 21, 1403 4 دقیقه زمان مطالعه

پلی پروپلین یا PP یکی از پرکاربردترین انواع پلیمر و پلاستیک در دنیاست که از آن برای ساخت محصولات بسیاری در صنایع مختلف استفاده می‌شود. به همین دلیل هم تقاضا برای ساخت پلی پروپلین بسیار بالا بوده و به مقدار زیادی از آن در صنایع مختلف نیاز است. یکی از ویژگی‌های پلی پروپلین یا PP که آن را برای استفاده در صنایع مختلف مناسب می‌کند، قابلیت بازیافت آن در طی مراحلی مشخص است. آشنایی با نحوه بازیافت پلی پروپلین، مزایای بازیافت آن و این که از پلی پروپلین بازیافت شده در چه صنایعی استفاده می‌شود می‌تواند برای تمامی صاحبان صنایع ضروری باشد. در همین راستا در ادامه این بخش درباره تمامی نکات مهم در رابطه با بازیافت PP صحبت شده است.

نحوه بازیافت PP

بازیافت پلی پروپلین با توجه به هدف از بازیافت آن و همچنین جنس ماده اولیه می‌تواند به دو روش مکانیکی و شیمیایی انجام شود. در روش بازیافت مکانیکی پلی پروپلین PP، باید ابتدا پلیمر را به نقطه ذوب خود رسانده و پس از آن که پلیمر به حالت مایع درآمد، با استفاده از یک سری دستگاه‌های خاص آن را به شکل گرانول‌های PP درآورد. بازیافت مکانیکی پلی پروپلین بسیار ساده بوده و تقریبا با تمامی تجهیزات و با هزینه‌ای بسیار کم می‌توان این کار را انجام داد. به این ترتیب افراد می‌توانند با طی کردن یک پروسه کم هزینه، مواد اولیه خود را مجددا وارد چرخه تولید کرده و از آن سود بیشتری به دست بیاورند.

بازیافت شیمیایی پلی پروپپلین ( PP) نسبت به بازیافت مکانیکی آن دشوارتر، پیچیده‌تر و تخصصی‌تر است. همچنین برای انجام این کار به تجهیزات مناسب‌تری هم نیاز است. به همین دلیل تمامی افراد نمی‌توانند بازیافت شیمیایی PP را انجام بدهند. برای بازیافت شیمیایی پلی پروپلین، باید آن را به مواد سازنده پلی پروپلین تجزیه کرد و سپس با استفاده از آن، پلیمرهای دیگری ساخت. این فرایند یکی از سخت‌ترین و پیچیده‌ترین روش‌های تجزیه پلی پروپلین است. اما پس از آن می‌توان از مواد به دست آمده، در صنایع بیشتری نسبت به مواد تجزیه یافته مکانیکی استفاده کرد.

مراحل بازیافت پلی پروپلین

مراحل بازیافت پلی پروپلین

همان طور که اشاره شد بازیافت مواد بر پایه پلی پروپلین به دو صورت انجام می‌شود. اولین و ساده‌ترین روش برای بازیافت این مواد پلیمری، روش مکانیکی است. مراحل بازیافت PP به روش مکانیکی شامل موارد زیر می‌شوند:

  • در مرحله اول، مواد پلی پروپلینی مصرف شده و قابل بازیافت را جمع آوری کرده و به دستگاه ذوب منتقل می‌کنند.
  • بعد از انتقال مواد به دستگاه ذوب، پلیمرهای مورد استفاده به دمای ذوب رسیده و مایع می‌شوند.
  • ماده ذوب شده پلیمری را با استفاده از دستگاه‌های مخصوص قالب‌گیری کرده و به شکل گرانول در می‌آورد.
  • از گرانول تولید شده در ساخت مواد پلیمری جدید استفاده می‌شود.

یک روش دیگر برای بازیافت پلی پروپلین، روش بازیافت شیمیایی است. در این روش مراحل بازیافت PP دشوارتر و تخصصی‌تر هستند. این مراحل شامل موارد زیر می‌شوند.

در مرحله اول جداسازی پلی پروپلین از سایر مواد پلیمری بر اساس چگالی صورت می‌گیرد.

  • با استفاده از مواد شیمیایی و دستگاه‌های مخصوص، پلیمر را شکسته و به به مونومرهای اصلی خود تبدیل می‌کنند.
  • مرحله بعدی شامل پروسه خالص‌سازی و تصفیه مونومرهای تجزیه شده می‌شود که در آن مونومرها شست و شو شده و با استفاده از روش‌های تخصصی تقطیر می‌شوند تا بتوان بدون هیچ مشکلی از آن‌ها استفاده کرد.
  • با استفاده از مونومرهای تشکیل شده می‌توان دوباره پلیمر تولید کرد و مجددا پلیمر را وارد چرخه تولید کرد.

از بازیافت شیمیایی پلی پروپلین تنها زمانی استفاده می‌شود که بازیافت مکانیکی آن دیگر امکان‌پذیر نباشد. در صورتی که پلی پروپلین در محصولات تولید شده با مواد دیگری ترکیب شده باشد یا این که آلوده به مواد خطرناک شده باشد، امکان این که به صورت مکانیکی آن را بازیافت کرد وجود نخواهد داشت. در غیر این صورت روش شیمیایی روش پرهزینه و طولانی‌تری بوده و انجام آن در تمامی موارد مقرون به صرفه نخواهد بود.

مزایای بازیافت PP

بازیافت پلی پروپلین چه به روش مکانیکی و چه به روش شیمیایی می‌تواند مزایای بسیاری برای صنایع مختلف و حفظ محیط زیست داشته باشد. مهم‌ترین مزیت انجام این کار، جلوگیری از ورود پلاستیک‌های غیرقابل تجزیه بیشتر به طبیعت و محیط زیست است. کمک دیگر فراید تجزیه PP به حفظ محیط زیست، در حفظ انرژی و کاهش انرژی مصرفی است. تولید پلی پروپلین جدید نسبت به بازیافت آن به انرژی بیشتری نیاز داشته و همین موضوع باعث می‌شود تا با بازیافت پلی پروپلین، به ذخیره انرژی کمک شود. در نهایت یکی دیگر از مزیت‌های مهم بازیافت پلی پروپلین، کاهش هزینه‌های تولید و در نتیجه کاهش قیمت محصولات بدون افت کیفیت است. چرا که تولید محصولات مختلف پلیمری با پلی پروپلین تجزیه شده نسبت به پلی پروپلین جدید ارزان‌تر تمام شده و کیفیت محصول هم حفظ می‌شود.

کلام آخر

بازیافت پلی پروپلین یکی از مقرون به صرفه‌ترین و بهترین پروسه‌ها در تولید پلیمر است که نه تنها می‌تواند برای صاحبان صنایع اقتصادی باشد، بلکه به حفظ محیط زیست و کاهش مصرف انرژی هم کمک بسیاری می‌کند. از پلی پروپلین‌های بازیافت شده در صنایع مختلی مانند ساخت روکش محافظ، صنایع بسته بندی، صنایع مواد غذایی، صنایع لوازم آرایشی، تولید الیاف، تولید تجهیزات پزشکی و بسیاری موارد دیگر استفاده می‌شود. بازیافت مواد پلیمری بر پایه PP به دو صورت مکانیکی و شیمیایی انجام می‌شود. روش مکانیکی ارزان‌تر و سریع‌تر است. اما در صورتی که بازیافت به روش مکانیکی انجام‌پذیر نباشد از روش شیمیایی می‌توان استفاده کرد. برای تهیه بهترین پلیمرهای پلی پروپلین موجود در بازار و اطلاع از قیمت روز پلی پروپلین، با کارشناسان ما در شمس جاوید در تماس باشید.

مقالات مرتبط

بازیافت پلی پروپیلن (PP): مراحل و مزایا پلی پروپلین یا PP یکی از پرکاربردترین انواع پلیمر و پلاستیک در...

مهر 8, 1403
پلی استر چیست؟
پلی استر چیست؟

پلی استر نوعی پلیمر مصنوعی است که بیشترین کاربرد آن در صنایع پوشاک و بسته بندی مشاهده می‌شود. پلی...

مهر 8, 1403
مستربچ مشکی چیست و چه ویژگی هایی دارد؟
مستربچ مشکی چیست و چه ویژگی هایی دارد؟

مستربچ مشکی یکی از انواع افزودنی‌های رنگی در بازار است که در صنایع ساخت پلیمر استفاده شده و کاربردهای...

مهر 7, 1403
نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Translate »